Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 20:18 - НОВА ДРАМА МЕЖДУ БОЙКО И ПЪРВАНОВ: КОЙ ЩЕ БЪДЕ НОВИЯТ ОМБУДСМАН
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1583 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.02.2010 20:21


Гиньо Ганев не иска да се пенсионира през април, подкрепя го президентът. Премиерът иска по-млад и енергичен юрист, специалист по правата на човека. Душана Здравкова също била кандидат за поста?! Постът е приятен, добре платен и важен - чрез омбудсмана може да се внасят промени в законите в Конституционния съд.

През април изтича 7-годишният мандат на омбудсмана Гиньо Ганев. Постът е приятен, добре платен и важен - чрез омбудсмана може да се внасят промени в законите в Конституционния съд. Например Алексей Петров, докато беше на свобода, от името на Съюза за стопанска инициатива депозира искане за намаляване на лихвите по банковите кредити.

Бойко Борисов иска да сложи свой човек в елегантната сграда до Халите - мислел за някой образован и енергичен гербер-юрист. Помощникът на Гиньо Ганев, бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков се опитвал да облъчва Бойко Борисов чрез журналиста Николай Бареков, но Генерала не поддал, твърдят информирани източници. Лидерът на ГЕРБ бил недоволен, че в администрацията работят представители на ДПС.

Бойко Борисов чакал с нетърпение края на мандата, за да наложи свои кадри в омбудсмана. 
Според източници на Bulgaria News кандидат за мястото е и "майката" на гражданското сдружение ГЕРБ варненската съдийка Душана Здравкова, бивш евродепутат. Тя заведе дело м.г. за нелегитимното й отстраняване от председателското място в сдружението, което беше завладяно от Цецка Цачева и Искра Фидосова. Здравкова запази добрите си отношения с Бойко Борисов.

Наскоро пред човек на Bulgaria News бившият депутат Любен Дилов-син припомни през смях следната сценка. В пленарна зала се обсъждал закона за омбудсмана. Дилов излезнал на трибуната и покрай другото предложил в чл.1 на закона да се впише, че името на българския омбудсман е Гиньо Ганев. По-късно изтръпнал като забелязал, че бившият култов заместник-председател на Великото народно събрание е в кулоарите на парламента. Гиньо Ганев се приближил към него и вместо обидено да го смъмри, съзаклятнически му подшушнал:"Любо, прав си. Ама хората тука още не са дозрели до тази идея".

Днес малцина си спомнят, че има-няма две седмици след като попадна на тази длъжност, Гиньо Ганев предприе първия си ход като обществен защитник – поиска си по-висока заплата, кола със специален режим на движение и охрана от Националната служба за охрана (НСО). Според публикация на „24 часа” той е обосновал искането си с това, че заради трафика в София се придвижва трудно по важни дела.

„Омбудсманът е установена отдавна институция в развитите страни, вън от системата на трите власти, но с много висок ранг - приравнен поне с този на министри, председател и членове на Конституционния съд, главен прокурор и т.н. И за да може да носи своите високи отговорности, е естествено да разполага с възможностите на тези длъжности”, аргументира пред „24 часа” искането си Гиньо Ганев. Не трябва да се забравя факта, че заплатите в администрацията на обмудсмана се родеят с тези на министрите, докато отговорностите са много по-малки.

Нахално е, нали? Тази история показва много добре и още няколко привилегии, които номенклатурата си е изработила. В администрацията на омбудсмана работят близо 40 души. Тя разполага дори с отдел за защита на правата на детето. Някой да си спомня за позиция на Гиньо Ганев по казуса „Могилино” или негова инициатива за просещите циганчета по софийските кръстовища? Светът изглежда друг от служебния мерцедес!

Защо именно Гиньо Ганев се очерта да бъде общественият защитник през последните седем  години?
Каква беше договорката между НДСВ, ДПС и столетницата, в която фигурата на Гиньо Ганев заема толкова важно място? Защо Ганев беше предпочетен
 
пред влиятелни юристи като Александър Джеров и Димитър Гочев или доказали се професионалисти като проф. Петър-Емил Митев и Анна Караиванова?  Тогавашното мнозинство предпочете да си назначи „консенсусен политик” вместо Джеров или Митев, които биха придали инициативност на институцията.

Всички тези въпроси биха намерили своя частичен отговор, ако погледнем отвъд публичния – т. е. популярен – образ на „човека-парламент”, създаван целенасочено от услужливи медии и анализатори.

Всъщност присъствието на Гиньо Ганев в българския обществен живот представлява ярка илюстрация за това колко дълго и колко безпрепятствено политическото безсмислие и личната корист могат да паразитират в условията на посткомунистическия ни преход.

„Човекът-парламент”, „рицарят на консенсуса” и други патетични етикети придружават всяко описание за обществената и политическата активност на Гиньо Ганев. Самият той прави всичко възможно, за да убеди българите, че демокрацията е немислима без хора като него.
 
За безпристрастния наблюдател обаче личността и кариерата му би трябвало да са норма за политическо лукавство и безпринципност, редовно маскирана като консенсусен нрав.
 
Гиньо Ганев е едно от лицата на „комунистическия парламентаризъм”. Първият му мандат е още през 1978. До 1989 се закрепва като една от безгласните машини за гласуване на актовете на Държавния съвет и на Политбюро на ЦК на БКП в т. нар. Народно събрание. Алибито му още оттогава е в безпартийността. След промените оглавява преобразувания в „Отечествен съюз” ОФ. Това му позволява да се закрепи като сателит на БСП, гарантирайки си ролята на безпартийност, достигайки до нови парламентарни постове.

Междувременно Гиньо Ганев ще премине безпрепятствено през поста председател на Агенцията за българите в чужбина от 1995 до 1997 г.. Тук ще бъде запомнен с безкрайните си командировки и съпровождащите ги пищни софри вместо с приноса си за българската емиграция.

Няколко години по-късно Гиньо Ганев ще овладее безпроблемно Съюза на народните читалища, чийто несменяем председател е и досега. Организацията, създадена преди повече от век от големия българин Димитър Подвързачов, днес е жалка креатура на следосвобожденския си оригинал.

Не случайно онези читалища, които решиха сами да търсят път за развитие и се отделиха от организацията на Ганев, получиха подкрепа за своите инициативи по проекти на Световната банка и днес отново отварят врати, за да посрещат ученолюбивите българчета.

Дългогодишното му присъствие в тази организация обаче е просто резервното амплоа на Ганев. И, разбира се, основно оправдание да получи орден ”Стара планина” І степен. 
 
Омбудсманът всъщност е народен защитник срещу злоупотребите на администрацията.
За първи път институцията е въведена в Швеция през 1713 г. и наименованието й буквално означава "лице, към което се отправят оплаквания и молби". В класическия си вид се утвърждава като орган, оправомощен от парламента да бъде пазител на правата на частните лица срещу накърняващите ги действия в държавната администрация.

Омбудсман или подобни институции са създадени и функционират в Австрия, Белгия, Дания, Холандия, Великобритания, Германия, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Малта, Норвегия, Португалия, Швеция, Швейцария, както и в редица страни от Централна и Източна Европа: Полша, Унгария, Македония, Румъния, Словения, Босна и Херцеговина, Хърватска и др.

www.bulgaria-news.bg

http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=9585&Itemid=1

http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/politics/article/post22483.html



Тагове:   драма,   между,   новият,   омбудсман,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579719
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031