Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2016 14:41 - Защо така?
Автор: mikula Категория: Политика   
Прочетен: 1324 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.08.2016 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Знам, че мнозина ще се изсмеят, като кажа, че едва тия дни прочетох "Шифърът на Леонардо". Но аз от известно време книги не купувам - финанси. Тази книга ми попадна от покойната... няма значение. Подреждах книгите и попаднах на Дан Браун.
Разочарова ме. Като детектив е блестящо! Няколко сюжетни линии, различни погледи на повествуване... Хубаво като художествено четиво в жанра.
И без да го пише в началото на книгата авторът, то се вижда, че е проучил споменатите произведения на изкуството, сгради и ритуали. Че е запознат с местата, които описва.
НО. Толкова много претенции за нови неща имаше, а се оказа нищо и половина. Тайната на тамплиерите. Каква се показа тя? Че Христос си иамл гадже. И светът - ау! Льох! Как така?! Може ли хората да са така тесногръди? И какво се променя, ако Христос е живял а Мария Магдалина? За мен, ако това е така, то не променя смисъла на монашеството, на вярата и прочее. Добре, драги зрители. И вие постигнете просветлението на Христос, а па се женете. Щом е могъл да постигне това, което е постигнал, значи е бил много силен. Духовно! Е ми, и вие постигнете това, а па сетне съдете Христос за гаджето му, ако е имал такова.
Мен това не ме смущава.
От друго се разочаровах. Очаквах тайната на тамплиерите да е нещо, което ти дава възможност за духовни сили и могъщество. А то какво се оказа? Господа тамплиерите донесли от Изтока мръсното бельо на Христос и го развявали пред църквата, за да я изнудват. Пфу! И църквата правила всичко, за да скрие това мръсно бельо. Пфу!
Не ми пука дали Христос е имал гадже. Бил е човек. Мен повече ме интересуват нечовешките му сили и способности, и това се надявах да науча - как става.
Не приемам внушението на Дан Браун за потомците на Мария Магдалина. Ако се съди по книгата, Браун взема за доказателство картината на Леонардо да Винчи "Тайната вечеря" - там има изобразена до Христос жена. Браун смята, че това е Мария Магдалина. Дори и така да е, това е художествен образ, създаден от Леонардо. Кой и откъде знае как е изглеждала Мария Магдалина? Кой и откъде има доказателства за нейната външност, че и за потомците и? Лицата от "Тайната вечеря" са лица на модели, не реалните Христос и апостоли. Картината е образ, а не документ. Нямам против документ, но такъв не е представен.
Мен ако питате, да намериш червенокос човек от древния Изтоок е същото, като да намериш китаец-албинос. Или рус китаец. Мария Магдалина вероятно е била тъмнокоса, с тъмни очи. Но дори в това не е въпросът. Има ли ДНК доказателства, че тя има потомци в Европа, във Франция, от династията на Меровингите?
Така става, когато се нагази в две територии едновременно - в художествената област и в реала. Ако приемем, че книгата "Шифърът на Леонардо" е само едно художествено произведение, от което не трябва да се очаква прекалено много, то заиграването с името на Христос не е коректно, ако не почива на факти.
Иначе, не споря, картините на да Винчи с апълни с алегории, намеци, че и с дебелашки шеги. Те са намеци, но не и доказателства. Само в "Тайната вечеря" из тъмнината зад гърба на Христос какви фигури има! Но това е погледът на Леонардо. Той не е длъжен да гледа така, както ние искаме, а ние не сме длъжни да приемаме всичко на вяра от него.
Най-много ме възмути хорското тесногръдие, еснафщина и егоизъм - ау, Христос си имал приятелка. Скандал! Затова и излагам тия мисли тук. Като ядете един бонбон, кое е вкусно - опаковката или съдържанието? Като съдите за един човек, кое е решаващо - подробностите от личния му живот или това, на което е подчинил и личния си живот?
Който съди него, защо сам не се откаже от сексуален живот, да види как става това?



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - интересна тема задавате...
28.08.2016 15:11
но,за жалост блога заспа....
т.е. на командно дишане ..сме всички
толкова са мн.лъжите и манипулациите
вкл. и в Библията ,та трудно можем
да им хванем края...
гледайте си кефа....
не е важен Исуската ,камо ли ..гаджето му
хихих...
поздрав /Юлия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikula
Категория: Политика
Прочетен: 180144
Постинги: 170
Коментари: 18
Гласове: 80
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031