Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2017 13:19 - Защо
Автор: mikula Категория: Политика   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.05.2017 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Гледах инагурацията на Макрон. Но повече слушах какви надежди се възлагат на новия френски президент. И ми направи впечтление коментрът на бг репортера - сега Франция била разделена, като се визирше, че едно 40 процента са гласували за Льо Пен. Добре. То не може всички да са на едно мнение. Единодушно гласуват само в Русия, където, който не гласува за Путин, е изгонван от работа, и това е най-малкото.
Но да се върнем към Франция. Защо не смятам тази държава за разделена върпеки различията в гласуването на президентските избори? Ще илюстрирам и ще стне ясно. 
Казах, че Турция е разделена след резултатие от злополучния и референдум. Защо близките изборни резултати в Турция са показател за разделение, а във Франция - не?
1. В Турция резултатите бяха много по-близки, отколкото във Франция.
2. Освен количествените показатели, много важни са и качествените такива. Хайде да разберем защо.
Първо и преди всичко, Франция е доказала своята толерантност, с която злоупотребяват хиляди мигранти! Франция приема чуждо мнение и чужда гледна точка, чужда религия - в нея трайно живеят мююсюлмани, и то отдавна. Това я прави много по-устойчива на обществен стрес тест. Слабата и страна е, че прекалява с толерантност към мигрантите. С което пък злоупотреби Льо Пен.
Турция, да, приютява мигранти. Обаче Турция определено не е толерантна към различните от себе си. Това се вижда и във външната и, и във вътрешната и политика. В Турция практически няма християни или други религии, освен исляма. Нещо повече - турците са нетърпими към кюрдите, които са мюсюлмани като тях! Турската политика в образованието е, ако директорът е кюрд, то заместникът му задължително е турчин!
В политическо отношение Турция е като вулкан! Ердоган затова сдържа обществото с всяккви средства до забрана ЮТюб и Фейсбук, което е абсурдно, защото в Турция различията са нагнетявани от централно ниво - религиозни, етнически, политически различия. Централната власт налага исляма като обществен норма /виж им пребрадените жени в Меджлиса/, пак централната власт оказва натиск върху кюрдите, върху инакомислещите /затова много турски интелектуалци са прогонени в чужбина/, а всеки път, когато Ердоган не е спал добре, не дай си Боже, да е имало опит за преврат, следват масови арести, буквално изваждат и даскалите от класните стаи, за да ги тикнат в затвора. В Турция централната власт е диктатура. Оттам - Турция е слабо устойчива на обществен стрес тест. Турците са много малко толерантни към чуждо мнение и задръжките им лесно падат.
Ето тия качествени различия правят едно и също нещо, като близките резултати при гласуване, да има различно звучене в различните държви.
3. И много важно - ценностите в сравняваните две държви са различни.
Поради всичко това, грозно впечтление прави, когато журналисти, репортери, анализатори механично пренасят едни и същи наглед еднакви факти от една държва върху друга, от една ситуация в друга.
То е все едно да смяташ, че кейк, баница и мусака са едно и също, понеже са печени в една и съща тава.
Не правя прогнози за Франция, просто предупреждавам хората да не слагат етикети наготово, а да наблюдават.
На Макрон пожелавам на добър час, на Франция - също.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikula
Категория: Политика
Прочетен: 179986
Постинги: 170
Коментари: 18
Гласове: 80
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031