Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2018 09:59 - Парите
Автор: mikula Категория: Политика   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отдавна обмислям тази публикация. Явно, назрява накакъв вид електронна валута, която да замести традиционните пари. Вече има разни такива виртуални пари. Как да си обясним буйните цени на биткоина? Просто е - това е вид реклама. Всички да знаят, че биткоинът е скъп и да се засили интересът към него, все повече хора да са склонни да го купуват. С една дума - зарибяване. И ако не е биткоинът, то друга някаква виртуална валута да стане разменното средство за света. Обаче когато прочетох в нета как руснаците си имали цяла "ферма" за събиране на биткоини, казах си, че в тая виртуална валута хората виждат келепир, понеже руснаците са първи келепирджии, надушват къде да ударят кьоравото.
Въпросът е обаче в друго. Покрай рекламната кампания на биткоина, стана известно, че мафията и сивата икономика се отказали от него, понеже е много добре проследяван в нета.
Не се учудвам, то така са направени и разните електронни устройства, които ползваме. Проследяват се, за да има гаранция за сигурност и прочее. Така и електронните пари. Добре. Така ще има относителна чистота в обчественото пространство, поне на обикновения гражданин ще му изглежда така.
Но. Тези, които управляват движението на електронните валути, в това число и на биткоина, забравят едно важно нещо, което е присъщо на мафията и на сивата икономика - качеството масовост. Ако всички търгуваха само законно и разрешено от държавата, то нямаше да има сива икономика. И докато електронната валута и другите електронни вещи и устройства са така добре проследими, те ще са скъпи и няма да имат масова продажба, А премине ли се изцяло на електронна валута, идеално проследявана през интернет, тези хора, които сега криво-ляво изкарват прехраната си де законно, де не - тези хора и много други ще изпаднат зад борда и ще увеличат престъпността. И това е нищо! Ще се увеличи недоволството, а то не е незаконно.
За да не е така, трябва да се дава шанс на електронна валута едва когато хората масово имат възможност законно да се препитават. Сега не е така. Има прекалено много рестрикции и хората не могат законно да се изхранват, дори и да искат. И това е в световен мащаб, не е само в България.
Затова, преди да се въвежда като масова употреба електронна валута, трябва да е решен въпросът за човешкия фактор. Искаш хората честно да си заработват парите и да са платежоспособни. Дай им възможност за това. Няма ли го тоя баланс, ще следват колизии. Така мисля.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikula
Категория: Политика
Прочетен: 180105
Постинги: 170
Коментари: 18
Гласове: 80
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031