Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2018 16:26 - Защо няма медсестри
Автор: mikula Категория: Политика   
Прочетен: 1306 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.11.2018 16:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато отговаряме на този въпрос, хайде да илюстрираме. Много мразя да се говори общо. Ето ви една болница - държавната във Велинград. По принцип, градът е здравница, идват туристи. Но има и местни хора, които създават облика на мястото. И не мислете, че всички са бизнесмени, собственици, богаташи. Мнозина работят в дърводобива, други са оставили част от семейството си и са в чужбина... Има и такива, които работят в местните болнични заведения.
Конкретно по въпроса за държавната болница. Кметът даде гръмки обещания да я снабди с апаратура, обаче - когато гръм удари, как ехото заглъхва... Кметът каза, че ще повиши докторските заплати и не ги повиши. Бойко му изми очите, така да се каже - обеща от догодина повишение.
Но наистина не всичко е пари. Понякога нещата опират и до чисто морални периметри. Веднага - конкретно. Печална истина е, че няма медсестри, и това е проблем за страната, не само за региона. Да видим защо - в конкретния случай. В държавната болница /която поема спешните случаи/ имаше повече сестри, една от които бе Хава. Помакиня, работлива... Неее, това е слаба работа да я наречеш работлива. Някога някой налагал ли ви е раната с листа от живовляк? Имате ли представа какво облекчение чувства човек от допира на живовляка?  Ей това са ръцете на Хава - като листенца от живовляк, животворни, леки, внимателни, щадящи. Познавам само още един доктор с талива ръце. Изпитваш доверие. Такава е Хава. Но тя напусна. Задкулисието разправя, че искала да работи в операционната. И получавала само празни обещания.
Затова пък в операционната на Хирургия  се вихри чудовището на сестрите - Славка. Славка танцува народни танци, което не знам как и помага в работата. Но не е там проблемът. Славка е известна с холеричния си характер, който действа избирателно. Сега ще стане ясно.
Екип от лекари и друг персонал очакват да пристигне доктор Чешмеджиев, шефът, за да почне операция. Времето е извънработно, обаче такава е работата на медиците. Всички търпеливо чакат, само Славка вилнее, крещейки, че нямало да чака, не била длъжна /говорим за допустимо чакане преди операция, докато лекарят бъде транспортиран/. Скандалът секва в момента, когато Славка, самата скандалджийка, вижда как доктор Чешмеджиев е дошъл. /Казах ли, че той и тя са бивши съученици?/ Влиза докторът в залата и Славка, както досега го е плюла, възкликва: "О, принце!" Няма майтап. Предавам думите и едно към едно. Оттогава Славка е Опринцовата. Така я наричме на галено вън от болницата.
Напусна Хава, а остана скандалджийката Славка, която вика на шефа си "О, принце!" Обаче на други доктори е отказвала да работи, когато тя не иска да работи. Това е единственият случай, освен депутатите, когато някой работи само ако иска - Славка.
Другата скандалджийка, за чието настроение трябва да внимаваш, е Стоянка, наричана Таня. Пак медсестра.
И третата мегера сред сестрите е легендарното Неджибе. То идва от някаква детска градина /където очевидно е било местната "кучка от Бухенвалд"/ Конкретен случай от днешните и изяви, не общи приказки. Шефът, доктор Чешмеджиев, преценил, че превръзката на един от пациентите е за смяна. И наредил на друг един доктор на другия ден да го направи. Идва споменатият доктор в уикенда - да проследи състоянието на пациентите и да извърши превръзката. Нормално в манипулацията участва сестра. Неджибето тропнало с крак - превръзката е чиста и няма нужда от смяна. То, умното, като по-компетентно от всичките доктори и от шефа дори, казало, че превъзка няма да прави. И докторът сам направил превръзката. Понеже трябва.
Сега да попитам - защо има върхушка от сестри, които хулиганстват на работното си място и работят само ако искат и само ако са лично с шефа? В останалото време крещят, държат се арогантно и отказват да работят. Защо са на работа такива сестри?
Кадърните са си отишли и са останали чудовищата с касинки.
Ето ви извадка от положението в държавата. Очевидно става дума за погрешна политика на ниво болници. Няма Бойко да отиде вместо доктор Чешмеджиев да скръцне на Славка и на Неджибе.
Хората в региона са много отрудени и бедни, не се оплакват от тежкия живот, а го живеят. И заслужават своята Хава.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikula
Категория: Политика
Прочетен: 180141
Постинги: 170
Коментари: 18
Гласове: 80
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031