Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2018 14:55 - Империя на духа Обаче
Автор: mikula Категория: Политика   
Прочетен: 1064 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Руската пропагандна машина, от която и Гьобелс може да си води записки, на пълна мощност е пуснала легендата, приписвана на баба Ванга. Тя им казала как Русия щяла да стане империя на духа.
Добре. Нека за момент оставим настрана Русия.
Имам навика да напасвам историческите събития, получава се нещо като пъзел.  И в един момент осъзнах, че съществува такава зависимост между държава и религия, за която хората обикновено не си дават сметка.
Когато се появи нова религия в някоя държава, това не се отразява никак добре на самата държава. Веднага ще дам примери.
За каквото и да е израилтянско обединение преди юдаизма изобщо не се говори, за евреиски богове преди юдаизма - също.
Помните ли - Мойсей и заветът на Господ? "Аз съм Бог твой и други богове да нямаш".
Какво става после? Евреите дълго време нямат собствена държава!
Египет. Ехнатон. Въвежда  монотеизма, казано просто - изповядва вяра само в един бог, този на Слънцето, с който бог заменя целия пантеон от богове. Какво става с Египет? Постепенно запада, завладян е от Римската империя, в момента е арабски и от древния му език и папер няма.
Римската империя. Християнството се разпространява главоломно, империята го приема, но това не и помага особено - първо св разделя на две части - източна и западна, а после се разпилява.
Османската империя и ислямът. Разпад на империята.
България. Приема християнството под напора на Византия. И след това България два пъти е под робство! Направо да ти настръхнат косите. След като вече българите не са езичници, а православни, първо ги напада техният "кръщелник" Святослав Игоревич от Киевска Рус /руснаците именно от България са приели, и то без натиск! - християнството, азбуката, книгите/, а после ги напада техният "кръстник", Византия /от която са получили вярата си/.
Новата религия по някакво непонятно правило, води до робство и до разпад на държавата. Не знам защо е така, но така излиза.
И сега пак към Русия. Товарищи, сигурни ли сте, че искате у вас да се зароди нова религия?


Тагове:   империя,   Египет,   Рим,   Израел,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikula
Категория: Политика
Прочетен: 179981
Постинги: 170
Коментари: 18
Гласове: 80
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031