Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2019 09:51 - Прокрустовото ложе за кесиите ни
Автор: mikula Категория: Политика   
Прочетен: 271 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.02.2019 07:11


Не дай си, Боже, да ви изтече срокът на личната карта. Живеем в провинцията на квартира, а картата се издава само там, където ви е постоянният адрес. Сиреч, в София. Само пътуването насам и натам ни излезе сто лева. Търсиш телефон за информация в МВР. Няма. Единственият, към когото да се обърнеш по телефона е дежурният. Няма специален телефонен номер за информация. Поради това, отиваш в съптветното РПУ, където ти казват, че експресни услуги за документи има само на "Мария Луиза". Всяко пътуване ти е с такси /болни крака и кръст/, единият курс е между 8 - 10 - 12 лева. Зависи откъде и докъде отиваш/
На "Мария Луиза" помещението е като мравешка ферма - нарооод, игла да хвърлиш, няма къде да падне. Отпосле четох в новините, че гражданите се карали за реда си. Е ми, как да не. То е тясно и пълно с народ. Попълвайки формуляра, искаш да попиташ за нещо - служителката я няма. Призля ми, причерня ми пред очите, за малко да колабирам. Излязох навън.
Ще речете - защо ти е експресна услуга? Защото човекът от семейството, чиято карта бе с изтекъл срок, е на работа, няма нито време, нито пари да харчим в София.
Претенциите ми са главно към държавата, която не е създала условия за гражданите. В помещението няма стол, няма нищо, където да седнеш, а клиенти могат да бъдат и още по-възрастни и по-болни от мен. Няма тоалетна. Няма климатик. Няма интернет.
Това за липсата на интернет е така и във всяко данъчно. Ние им броим пари за данъци, а пейките скърцат и се люшкат, интернет няма, климатик няма. Но пък има опашки и нерви.
Да си издаваш документи е скъпа и енергоемка работа.
И като капак, Топлофикация София ни осурвакала със 12о лева за два месеца, в които ние парно не сме ползвали. Поради това, че тръбите минават през жилището. Казвам на навлечката, която се обади по телефона за пари - наказвате ни, защото имаме жилище? А тя отвърна, че не правела законите в тая държава. "И аз не ги правя - казах, - но плащам по тях!"
О, вярно,. Когато се върнахме в провинцията, чакаше ни и сметка за ток 300 лева. Плащаме наем.
В резултат, сега, когато още и средата на месеца я няма, ние сме с последните сто лева, които вече развалихме. След като се наплатихме, ще питаме къде серат гладните.
Тогава се сетих за повишението на заплатите, обещано от Бойко за тази година. Първо, такова няма, не сме усетили. И второ. разбирам защо все хората недоволстват от доходите си.
Заплатите и да се вдигнат /който получава заплата/, то няма баланс с цените. Енергийните сметки поглъщат доходите, и ако се добави едно вадене на документи, отъняваш яко. Докато цените вървят преди доходите, все ще има недоволство. Отделно, Топлофикация и ЕРПтата надписват сметките.
Месечните сметки за ток, вода и парно поглъщат доходите и докато е така, винаги ще има протести. Храната и лекарствата са проблем, за купуване на дрехи и обувки не говорим. Това е. Формулата на социалния успех за която и да е политика е тази - баланс между цени и доходи, вторите да надвишават първяите.

ПС. О, не знаете пикантерията. Пред МВР на "Мария Луиза"  е разположена таксиджийска мафия. Поискахме таксито, което бе паркирано най-напред. Шофьорът каза, че сега е ред на колегата му, който бе паркирал ЗАД него. А онзи, задният, беше с начална такса от 1.30 лв. Казахме - не искаме. Тогава няма такси. И най-колоритни бяха думите, с които ни сподири таксиджията-скъпчия: "Ти ако продаваш картофи, няма ли да искаш да им вземеш повече пари?"
Прекалено бяхме изморени и изнервени, за да му отвърнем по достойнство: "А ти ще си купиш ли от мен картофи, които струват теглото си в злато?"
Зарязахме таксиджиите-селяндури, за които превозът на пасажери е като превоз на картофи и си намерихме друг начин да се измъкнем от невралгичната точка.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikula
Категория: Политика
Прочетен: 180065
Постинги: 170
Коментари: 18
Гласове: 80
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031