Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2019 10:55 - Британският сценарий
Автор: mikula Категория: Политика   
Прочетен: 347 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.08.2019 11:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тази седмица Борис Джонсън ще се срещне с Ангела Меркел и с Макрон, с неговата, Джонсъновата идея за предоговаряне на брекзит. На Британия най-много и смъди по въпроса за предпазната клауза и за двете Ирландии.
Каква е британската идея? Както на практика няма строга граница между двете Ирландии, това да стане троянски кон за британското присъствие в ЕС и след брекзит. Ако това стане, Ейре от независима държава постепенно ще се превърне в нова част от Британия. Защо не, след като Канада и Австралия са? Ирландците са чувствителни на тема независимост, искат обединение помежду си. Британия им го предлага, но само ако и двете Ирландии са зависими от Лондон. Тогава и ирландците са заедно, и Лондон е доволен. Устройва ли този вариант Ейре? Готови ли са да заменят независимостта си за обединение с другата Ирландия?
Британия се опитва, откъсвайки се от ЕС, да се вкопчи в шоята на Ейре и хем неформално владее още една Ирландия, хем се намесва в ЕС, бидейки вън от ЕС. Това е по британския сценарий. Така Ейре, която физически е по-близо до Лондон, отколкото до Брюксел, от една страна, губи независимостта си, а от друга - губи и значимото си присъствие в Европа.
Дотук брекзит изяде главата на Дейвид Камерън и на Тереза Мей. Борис Джонсън се опита да разпусне парламента към есента, когато брекзит трябва да влезе в сила, за да може спокойно сам да вземе еднолично решение по въпроса. Британските депутати му показаха, че ако той е от стара коза яре, и те не са вчерашни. Решиха парламентът да не се разпуска по това време. По същото време и Джеръми Корбин си точи зъбите за премиерското място, обещава ако го изберат предсрочно, той да изкара Британия от ЕС. Разбирате ли как брекзит става основа за партийни боричкания за власт?
Към това се прибавят и проблемите с Шотландия, която със скърцане на зъби реши да остане в пределите на Британия. Но ако хардлайнерите от британския парламент продължават в същия дух, може да има нов шотландски референдум и този път наистина британските територии да станат с една по-малко.
И като теглим калема, то от брекзит Британия повече губи, отколкото печели. Затова властите там е най-добре да преразгледат решението за излизане на държавата им от ЕС. Лондон рискува да се лиши от традиционно и чувствително близки до него територии.
Не знам какво ще се опита да предоговаря Джонсън с Меркел и с Макрон. Но според мен, ЕС достатъчно дълго даваше възможности на Лондон да реши какво иска. И достатъчно ясно Брюксел показа, че не отстъпва от интересите на ЕС.
Разбирам, че ЕС в момента се утвърждава като световна сила и това не се харесва на традиционните световни сили. Но спомнете си, че без нашето единство, в исторически план половин Европа е била владяна ту от турци, ту от руснаци.
Замислете се, че ако ЕС бе държава като Русия, Британия и насън не би си помислила да напусне ЕС. Би ли мопгла сега Якутия или би ли могъл Казахстан да напусне Рускта федерация? Това е, защото заповедите от Москва не подлежат на договаряне и на обсъждане. ЕС е друг вид обединение, с баланс между национални и общоевропейски интереси. Когато трайно се наложим като светова сила, политиците ще вземат пример от нас!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikula
Категория: Политика
Прочетен: 180114
Постинги: 170
Коментари: 18
Гласове: 80
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031