Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2020 20:09 - Държавата
Автор: mikula Категория: Политика   
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един китаец ме впечатли. Той разказваше в ЮТюб как да се грижим за здравето си. Не бива да се прекалява с нищо - така каза. Някой човек може да обича жена си много силно, но ако не контролира себе си, човекът може да целуне жена си и от много необуздана любов да я убие. Затовва, не се увличайте в много високите нива, нито само в много ниските нива, търсете златната среда. 
Спомних си всичко това, докато гледах Огнян Минчев по Канал 1. Минчев е забелязал нещо, на което не бяхме обръщали внимание. Как в ситуация на коронавирус сме си дали сметка колко са важни държавата и институциите, които в този случай са излезли на преден план. Досега ние предпочитахме свободния пазар, смятахме него за определящ развитието ни. Но ето, че не сме били прави, каза Минчев. 
Има нещо, което политологът не отчита, и аз в този постинг го допълвам. Подходът ни зависи от ситуацията. Не е еднозначно приоритет за държавата или приоритет за пазара. Това зависи от ситуацията. Във време на войни, на пандемии, на природни бедствия и прочее форсмажор, използваме държавата и институциите като инструменти, за да излезем от тежката ситуация. Понеже държавата и институциите са израз на нашето единство, инструмент на нашщата заедност. Което не намалява значението на свмободния пазар. Последният е израз на псвободата, на мирния живот, на тласъкса за развитие. Ако в мирно време на благополучие ние го потиснем, за да може държавата и институциите да ръководят животга ни, въпрос на време е да се появи недоволство - защо държавата ни ограничава. Тази свобода ни я дава именно свободният пазар. Не е така във време на кризи. Тогава трябва да се опрем на държавата и на институциите, без да ги обръщаме на патерици. Понеже дъэржавата и институциите няма да дойдат вместо нас да ни свършат работата. 
Точно скакто го каза онзи китаец - да свикнем да не пресоляваме манджата. Да действаме според обстоятелствата и да търсим най-доброто за случая. 
С езднах дума, ако между нас има коне с капаци, сега е моментът капациште да паднат. 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikula
Категория: Политика
Прочетен: 180068
Постинги: 170
Коментари: 18
Гласове: 80
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031